14 Şubat 2011 Pazartesi

SSK Hizmet Dökümü Al

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışanların sigortalıların kişisel bilgilerine internetten üzeinden TC Kimlik Numarası ile erişebilmesine yönelik uygulamayı, “Kişisel bilgilerin korunması” amacıyla, e-devlet sistemi üzerinden kişisel şifrelerle ulaşılması şeklinde sorgulama işlemleri yapılmaktadır.

Çalışanlar artık sigorta primini yatırıp yatırmadığını öğrenmek için eskiden sadece TC kimlik numarasıyla bu işlemi gerçekleştirebilirken, şimdi PTT’den 1 TL karşılığı e-devlet şifresi alması gerekiyor. Milyonlarca çalışanın sgk hizmet dökümü, sigortasının yatıp yatmadığını kontrol ve bağkur borç sorgulama başta olmak üzere yaptığı çok sayıda online işlem, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kendi sitesinden kaldırıldı. Bağkur Borç Sorgulama Kurumun internet sitesi aracılığıyla edinilen bilgiler, artık sadece e-devlet sisteminden alınabilecek. Bu durum en çok, çalıştığı işyerinin ssk prim sorgulama işlevini görememesi ve sigorta yatırıp yatırmadığını sorgulayanların işini zorlaştıracak. Daha önceki sigortalılar SGK‘nın sisteminden TC kimlik numarasını girerek adına prim yatıp yatmadığını kolayca kontrol edebiliyordu. İşverenin primi yatırmadığı ya da eksik yatırdığı durumlarda itiraz edebiliyordu.

Şimdi ise bu işlemin yapılabilmesi için e-Devlet şifresi alınması gerekiyor. Bu durum yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. SGK, kişisel bilgilerin yayınlanmamasına gerekçe olarak bilgi güvenliğini gösteriyor.